Wetgeving voor gescheiden afvalsortering in bedrijven

Sinds 1 januari 2024 zijn alle bedrijven binnen de EU verplicht om keukenafval en etensresten gescheiden van restafval te verzamelen. Deze verplichting geldt voor alle bedrijven, ongeacht of er al dan niet eten geserveerd wordt. In 2025 zijn de sorteerregels in Vlaanderen verder aangescherpt. Daarnaast zal er ook strenger gecontroleerd worden. Dit alles kadert in de VLAREMA-wetgeving, die inzet op bronsortering. 

Deze maatregel sluit aan bij de Europese richtlijnen die huishoudens al eerder verplichtten om bio-afval aan de bron te sorteren. Het doel is helder: de hoeveelheid restafval verminderen én etensresten benutten voor de productie van biogas, groene stroom en compost. De klimaatimpact van voedselverspilling zou resulteren in een uitstoot van 678.000 ton CO₂ per jaar. Een correcte scheiding van keukenafval kan deze impact drastisch reduceren.

De Tribu selectieve sorteerbak van Rossignol met een aantrekkelijk design

Wat is keukenafval en wat niet?

In de container voor keukenafval en etensresten (en dus niet bij het restafval) horen voortaan deze componenten:

  • schillen, resten en overschotten van groenten en fruit;

  • gekookte, gebakken en gefrituurde etensresten;

  • groenten-, vlees- en visresten opgevangen met een zeef;

  • koffiedik;

  • brood(resten);

  • eierschalen;

  • keukenrolpapier en door etensresten vervuilde papieren en kartonnen voedingsverpakkingen;

  • papieren servetten;

  • verwelkte snijbloemen;

  • resten van vlees en vis (zoals vetresten);

  • ontpakte voedingswaren.

Mag in overleg met je inzamelaar ook: 

  • vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie, sauzen);

  • verpakte voedingsmiddelen.

In de container voor restafval horen voortaan deze componenten:

  • theezakjes en koffiepads;

  • geopende kleine porties voedingsmiddelen zoals boter en confituur;

  • sigarettenpeuken; 

  • schelpen van mosselen, oesters …;

  • botjes en beenderen uit etensresten en keukenafval;

Voor volgende zaken wordt er een aparte inzameling voorzien: 

  • Frituurvet en oliën;

  • Beenderen en dierlijk afval.

Sorteerwijzer OVAM voor bedrijven

De sorteerwijzer van OVAM (bron: OVAM)

Controle en handhaving

Je afvalinzamelaar controleert de containers en registreert eventuele sorteerfouten. Bij fouten mag de container geweigerd worden. Elke overtreding wordt bovendien geregistreerd en bij herhaalde fouten kan een inspectie of proces-verbaal volgen. 

Onze inzamel- en logistieke oplossingen voor levensmiddelen- en voedselafval.

Om aan de sorteerverplichting te voldoen bestaan er heel wat oplossingen. Bij Demuynck-Verrax werken we hiervoor samen met de Franse leverancier Rossignol, een specialist in hoogwaardige sorteeroplossingen in herbruikbaar en recycleerbaar staal, roestvrij staal of aluminium. Hun producten zijn zodanig ontworpen dat sorteren een eenvoudig en effectief gebaar wordt voor onze planeet.

Van Rossignol bieden we een breed assortiment afvalbakken voor de werkplek, voor de eetplaats en voor de keuken waarin medewerkers en klanten hun keukenafval en etensresten kunnen gooien:

  • Zakhouders op rails, met of zonder wieltjes

  • Vuilnisbakken in diverse kleuren van 75L en 90L

  • Groot volume sorteereilanden 120L

  • Sorteerbakken enkelvoudig of met meerdere compartimenten

  • Mobiele meubels voor afvalsortering met zwenkwieltjes

  • Vuilniscontainers voor binnen en buiten

  • Mobiele pedaalemmers

 

Bekijk de cataloog van Rossignol

 

Heb je nog vragen over de sorteerplicht voor bedrijven? Heb je hulp nodig om je afvalstromen optimaal te organiseren? 

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Vorige
Vorige

Zo optimaliseer je de flow in je bedrijfsrestaurant

Volgende
Volgende

Hydratatie-oplossingen voor ouderen